Kansrijk Talent

Kansrijk Talent helpt mensen die nu een uiterking hebben om zichzelf te ontwikkelen. Het doel is duurzame uitstroom uit de uitkering. "Dat kan een baan zijn, maar ook een opleiding of vrijwilligerswerk", zegt trainer Sacha Kroeske. "Het is maar net wat bij jou past."

Het traject Kansrijk Talent duurt 10 tot 12 weken. Iedereen kan meedoen. Sacha heeft met elke kandidaat een intakegesprek. “Ik let op een paar dingen. Zo moeten mensen wel een beetje Nederlands kunnen, want het hele traject is in het Nederlands. Je moet mee kunnen doen in de groep. Ook moet je je eigen gedrag kunnen beoordelen. Wat doe ik, waarom doe ik het zo? Maar het allerbelangrijkste is dat je jezelf wilt ontwikkelen. Soms kunnen mensen niet zo goed Nederlands, maar zijn ze wel super gemotiveerd. Dan mogen ze toch meedoen.”

Dromen
Sacha doet Kansrijk Talent niet alleen. “Ik doe dit samen met arbeidsdeskundigen en consulenten. En ook de trajectbegeleiders zijn heel belangrijk. Zij praten met de deelnemer over waar hij of zij gelukkig van wordt. En wat past daar dan bij? Dat is de basis voor een plan van aanpak.” Sacha geeft een voorbeeld. “Een van de deelnemers wilde kapper worden. Ze heeft last van haar schouder, geen werkervaring en moet de taal nog leren. Bovendien is de opleiding duur. Maar als dat je wens is, komt dat in het plan van aanpak.” 

“Het is prima om te dromen, maar het is wel belangrijk dat je realistisch bent. Samen met trajectbegeleider en consulent kijken we wat nodig is om je doel te bereiken. Wat is haalbaar? Je moet eerst werken en sparen, heb je dat er voor over? Als dat zo is, is dat natuurlijk prima. Wij zeggen nooit dat iets niet mag. Maar het gaat erom dat je het in kaart brengt. Dan weet je waar je aan toe bent.”

Banenmarkt
Deelnemers komen 3 ochtenden per week bij elkaar. “We doen van alles, van excursies en trainingen  weerbaarheid tot banenmarkten en kookworkshops. Ook oefenen we met solliciteren. Daarbij kijken we ook naar hoe je jezelf presenteert. Inclusief passende kleding”, zegt Sacha. Na 4 weken maakt iedere deelnemer samen met de trajectbegeleider een plan van aanpak voor het vervolg. 

Tijdens de bijeenkomsten kijken Sacha en zijn collega’s wat er gebeurt. “Hoe gaan mensen om met opdrachten en met andere mensen? Welke kwaliteiten zien we? Welke valkuilen horen daarbij? Maar vooral: welke talenten zien we en hoe kunnen we die ontwikkelen? En ook als het traject is afgelopen, houden de trajectbegeleiders contact met de deelnemer.” Tot nu toe stroomde meer dan 90% van de deelnemers uit naar werk, opleiding of vrijwilligerswerk. “Een fantastisch resultaat!”

De kandidaat die eerst kapper wilde worden, doet nu werkervaring op in de keuken “Ze kan namelijk fantastisch koken! Op den duur wil ze een Libanees restaurant beginnen. Daarvoor heeft ze passende werkervaring nodig en daar is ze nu mee bezig. Zo kan ze kijken of het bij haar past. En tegelijkertijd leert ze ook beter Nederlands.”

Groepsfoto certificaatuitreiking Kansrijk Talent